چاپچی یکی از طولانی‌ترین قصه‌ها را در بین وب‌سایت‌های ارائه خدمات در ایران دارد. ما نه جدید هستیم و نه قدیمی!


چاپچی از کجا آمد؟

پیدایش چاپچی به بیش از ۱۰ سال پیش باز می‌گردد، یعنی سال ۲۰۰۹ میلادی (دقیقا ۲۰۰۹/۸/۹) که می‌توان به این لینک که آرشیو قدیمی سایت هست هم استناد نمود. در آن زمان مرتضی قهرمانیان که یکی از گرافیست‌های خیلی خوش ذوق و سلیقه ایرانی است تقریبا برای اولین بار در ایران، ایده چاپ طرح دلخواه بر روی تیشرت‌های نخی از جنس پنبه را مطرح کرد و خیلی زود نام «چاپچی و یقه گردها» بر سر زبان‌ها افتاد چون هم طرح‌هایش جالب بود و هم تیشرت‌های رنگی و جذابی ارائه می‌کرد. مرتضی اون موقع‌ها نمایشگاه‌هایی هم از تیشرت‌های باحال برگزار می‌کرد که با استقبال خوبی هم مواجه می‌شد. قضیه سایت چاپچی در آن سال‌ها آن‌قدر جدی پیشرفت که کاندیدای بهترین فروشگاه اینترنتی در جشنواره وب سال ۸۹ در کنار فروشگاهی همانند دیجی‌کالا گردید (لینک خبر). مرتضی داشت کم کم نسخه بعدی سایت را هم آماده می‌کرد که ناگهان سازمان نظام وظیفه وی را فراخواند! خلاصه شد آن چه شد، مرتضی رفت سربازی و کلا پشتش باد خورد و دیگه فکر این که چاپچی را بخواهد از نو بسازد برایش سخت شده بود. مرتضی در حال حاضر مدیریت استودیو طراحی DETAILS را بر عهده دارد که کار طراحی بسیاری از شرکت‌ها و گروه‌های خارجی را بر عهده دارد.


خوب بعدش؟

من بهنام هستم، از سال ۸۶ شروع کردم به ارائه خدمات متنوع به دوستان گیک در جامعه نرم‌افزارهای آزاد / متن‌باز در سایت سی‌تو. از اون‌جایی که گیک‌ها دوست دارند وسایلی با طرح چیزهایی که دوستشان دارند داشته باشند از سال ۸۷ مجبور شدم وارد دنیای چاپ بشوم، چون نتوانستم مرکزی را پیدا کنم که بتواند جوابگوی خواسته‌هایم باشد (چاپ تکی با کیفیت بالا). البته شروع کار چاپ با یک دستگاه و طیف محدودی از وسایل قابل چاپ بود. در همان سال‌ها با مرتضی که بالاتر معرفی کردم آشنا شدم (به خاطر خدمات منحصر به فرد چاپ روی تیشرت‌های نخی رنگی) و مدتی پس از این که مرتضی بی‌خیال چاپچی شد دامنه چاپچی را در آذر ۱۳۹۰ از وی گرفتم.

همان موقع‌ها به این فکر می‌کردم که چرا ما تو ایران سایتی مشابه سایت‌های آمریکایی برای چاپ طرح دلخواه نداریم، متاسفانه آن زمان امکانات لازم برای راه‌اندازی سایت مشابه را نداشتم ولی به صورت خیلی محدود در همان سایت سی‌تو قسمت چاپخانه را راه‌اندازی کردم که با استقبال نسبتا خوبی هم مواجه شده بود. این استقبال به قدری بود که بالاخره در زمستان ۹۲ سفارش برنامه‌نویسی سایتی مشابه zazzle را به یکی از دوستان عزیزم دادم که در دی‌ماه ۹۳ نسخه اولیه وب‌سایت که فقط قابلیت سفارش طرح اختصاصی را داشت شروع به کار کرد. البته من هم آبان ۹۳ به سربازی رفتم ولی خوشبختانه زهرا (همسرم) که همچنان با هم چاپچی را می‌گردانیم در آن زمان یک تنه کارها را بر عهده گرفت تا اوایل سال ۹۵ که خدمت بنده هم تمام شود. تقریبا در همین زمان‌ها بود که دوست برنامه‌نویس عزیزم ویژگی ارائه فروشگاه اختصاصی در قاب ساب‌دامین و فروش محصولات آماده را آماده نمود. ولی نسخه اولیه این ویژگی کمبود و ضعف‌هایی داشت که تکمیل آن به طول انجامید و سرانجام این پروژه هم برای ما و هم برای ایشان فرسایشی شد و هیچ وقت نتوانستیم به جایی برسیم که بگوییم دیگر تمام است. به واسطه طولانی شدن فرآیند تکمیل سایت چاپچی، نیازهای سایت را آپدیت می‌کردیم و دوست برنامه‌نویس هم تقریبا خسته شده بود و کنار کشید. تقریبا هم چاپچی به خاطر این که هیچ وقت سایتش کامل کامل نبوده است (در حد نسخه اولیه) در کمتر جایی به معرفی یا تبلیغ آن پرداخته‌ شده است.


اواخر سال ۹۳ بود که مرتضی سلطانی از دوستان بسیار خوبم اعلام کرد که دوست دارد در چاپچی نقشی داشته باشد. در آن زمان ما هنوز قادر به چاپ تیشرت نخی و رنگی نبودیم. صحبت‌ها انجام شد و مرتضی نهایتا اوایل ۹۴ دستگاه چاپ مورد نظر را از آمریکا برایمان خریداری کرد تا بتوانیم چاپچی را بیش از پیش توسعه بدهیم. دستگاه خریداری شد و آمد و ماه‌ها در گمرک شریف کشور عزیز و دوست‌داشتنی‌مان ماند تا این که دقیقا ۱ مهر ۹۴ دستگاه ترخیص و به دفتر چاپچی آمد. این تازه شروع ماجرا بود چون که دستگاه آکبند ما دارای مشکل اساسی در یک قطعه بود که به دلیل نبود تکنسین مرتبط با آن در ایران، قادر به شناسایی آن نبودیم. تقریبا مهر ۹۶ توانستیم دستگاه را از خدمات پس از فروش آن شرکت در کشورهای همسایه تحویل بگیریم و شروع به کار نماییم. اواخر سال ۹۶ با مرتضی صحبتی داشتیم و تمایل داشت خیلی بیش از این در توسعه چاپچی نقشی داشته باشد و جلسات متعددی گذاشتیم که چه کنیم و چه نکنیم و تصمیم نهایی را گرفتیم (البته در این تصمیم‌گیری وجود علیرضا احمدی را نمی‌شود نادیده گرفت). مرتضی تبدیل به یکی از بنیان‌گذاران چاپچی شد و سرعت توسعه چاپچی پس از پیوستن مرتضی بسیار بیش از پیش شد (چاپچی ۳ بنیان‌گذار دارد، بنده، زهرا و مرتضی). از پاییز ۹۷ به واسطه مرتضی، محمود اسکندری به تیم ما ملحق شد و شروع به نوشتن نسخه جدید چاپچی نمود که می‌شود همین سایتی که در حال حاضر آن را می‌بینید. محمود تفکر خلاقانه‌ای داشت و باعث شد نیازمندی‌های ۲ پروژه‌ی جداگانه‌ای که مد نظر بود در قالب همان پروژه چاپچی بگنجد و یکی از دلایل همه فن حریف بودن سایت چاپچی همین مورد می‌باشد تا بتواند زیرساخت چاپ بر روی اجسام کاربردی را تقریبا به همه روش‌های ممکن در اختیار کسانی که پتانسیل استفاده از آن را دارند قرار بدهد. به واسطه کمک‌ها و مشاوره‌های بسیاری که مرتضی پس از پیوستن به چاپچی انجام داد طوری شد که قبل از راه‌اندازی نسخه رسمی وب‌سایت، ما دارای کامل‌ترین تجهیزات چاپ طرح‌های دلخواه در ایران باشیم و ماهانه چندین هزار لباس و دیگر اقلام را چاپ و به دست مشتریان در سرتاسر ایران برسانیم، از یک اتاق ۱۵ متری به دفتری وسیع‌تر منتقل شویم و یک کارگاه خیاطی به صورت دائم در حال تولید لباس‌های چاپچی باشد.


الآن چه می‌کنیم؟

چاپچی را طراحی نموده‌ایم تا هر شخص یا مجموعه‌ای که پتانسیل فروش محصولات کاربردی با طراحی‌های خود را دارد بتواند بدون کوچک‌ترین دغدغه‌ای، محصولات را با برند خود تولید و به دست علاقه‌مندانش برساند.

در اطراف خود بسیار طراحانی دیده‌ایم که صرفا طرح‌هایی زیبا را خلق می‌کنند و گاها در شبکه‌های اجتماعی‌شان به اشتراک می‌گذارند، ما می‌خواهیم این طرح‌های زیبا را بر روی محصولات ماندگار کنیم بدون آن که طراح بخواهد کوچک‌ترین دغدغه‌ای بابت تولید محصول یا پردازش سفارش داشته باشد. می‌خواهیم همه کارها اتوماتیک پیش برود، نمی‌خواهیم خدماتی بدهیم که به هر روش ممکن اسم چاپچی را داد بزند، می‌خواهیم خدماتی بدهیم که برند شخصی خود طراح مطرح شود، همه چیز در مورد طرح است نه چاپ. ما این‌جاییم تا به شما خدمات چاپ با کیفیت بالا بدهیم.